top of page

Släng skolboken – och boka ett säljmöte inom 10 minuter (eller åtminstone få ett leende)

Skribentens bild: Jens P EdgrenJens P Edgren

Uppdaterat: för 2 dagar sedan



Du har säkert varit där. Du har lagt ner tid på att formulera det perfekta bokningsmailet. Det är artigt, strukturerat och precis enligt skolboken. Och sen… ingenting. Det enda som händer är att ditt mail drunknar i mottagarens inkorg tillsammans med hundratals andra som låter exakt likadana.


Men vad händer om du gör tvärtom?


När jag mailade Mark


I morse skickade jag ett mail till en hög chef. Jag kunde ha skrivit ett traditionellt säljmail:

“Hej Mark, vi träffades på [eventet] och jag skulle gärna boka ett möte för att diskutera [ämne]. Här är min kalenderlänk.”


Men det gjorde jag inte. Istället skrev jag:


“Hej, jag har en sak jag har tänkt på. Men minnet är kort och även om det är för tidigt i vår diskussion så vill jag ändå passa på när bitarna finns på plats. Om du har ett par minuter över så skulle jag vara oerhört tacksam. Hälsningar Jens.”


Tio minuter senare fick jag svar. Inte från Mark själv, utan från hans sekreterare:


“Mark kan på torsdag 10.30. Funkar det för dig?”


Varför funkade det? För att det lät som en människa. Det var kort, rakt på sak och framför allt – det väckte nyfikenhet. Mark visste inte exakt vad det handlade om, men han kände att det var värt att ta reda på det.


Gör tvärtom – och få svar


Om du vill boka fler möten, strunta i den gamla skolboken. Sluta skriva mail som ser ut som om de var genererade av ChatGPT. Testa istället att:

• Väcka nyfikenhet – skriv så att mottagaren undrar vad du egentligen vill.

• Vara kortfattad – ju längre ditt mail är, desto större är chansen att det aldrig blir läst.

• Låta som en människa – släng in lite personlighet och skriv som du skulle prata.


Exempel på bokningsmail som sticker ut


Om du vill göra det lite mer skämtsamt och med glimten i ögat kan du testa något av dessa:


1. Ämnesrad: Släng inte detta mail!

Mail:

Hej Anna, jag vet att din inkorg är full av mail du inte bad om, och nu kommer ett till. Men jag lovar att detta är värt att läsa! Jag har en idé som jag tror du skulle uppskatta, och jag behöver 7 minuter av din tid (jag har klockat det). Hur ser det ut imorgon?


2. Ämnesrad: Jag lovar att detta inte är spam!

Mail:

Hej Johan, jag hade kunnat börja det här mailet med en formell introduktion, men låt oss vara ärliga – det hade du ändå hoppat över. Så jag går rakt på sak: Jag har en idé som kan hjälpa dig med [problem/lösning]. När kan vi ta en kaffe och snacka om det?


3. Ämnesrad: Snälla Lotta, vi har träffats!

Mail:

Okej, det där lät lite desperat… Men vi sågs faktiskt på [eventet], och jag kan inte släppa den diskussion vi hade om [ämne]. Jag har en tanke jag skulle vilja bolla med dig – vad säger du om ett kort samtal på torsdag?


4. Ämnesrad: En snabb fråga och ett litet erkännande…

Mail:

Hej Erik, jag ska erkänna – jag har snokat runt lite på LinkedIn och sett att du jobbar med [ämne]. Jag har en idé jag tror du skulle gilla. Har du tid att snacka i veckan?


5. Ämnesrad: Om jag var du hade jag inte öppnat detta mail…

Mail:

Men nu gjorde du det ändå, och det tackar jag för! Jag lovar att inte slösa din tid. Jag har en konkret idé om hur [insiktsfull grej om deras verksamhet] kan lösas, och jag tror du kommer gilla den. Kan vi ta ett snabbt samtal?


Testa – och se vad som händer


Alla dessa mail har en sak gemensamt:

• De bryter mönstret

• De känns personliga

• De låter som en riktig människa


Och vet du vad? De funkar. För om din mottagare skrattar till, blir nyfiken eller bara känner att du faktiskt har ansträngt dig, så har du redan ökat dina chanser enormt.


Så släng skolboken, ha lite kul – och se vad som händer.


Hälsningar,

Jens

Med vänner på MEDDICC

Comments


bottom of page